Harmadszor is...

mfn2017 17A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége évente megrendezi Magyar Fotográfia Napi rendezvényét. Az idei évben, augusztus 26-án Szolnokon, az Aba-Novák AGÓRA Kulturális Központ adott helyet a FOTÓ-HUNGARIKUM kiállításnak és könyvbemutatónak. E napra időzítette a szövetség a néhány éve megújult szerkesztésű Fotó-Hungarikum album megjelentetését, mely az elmúlt esztendő(k) jelentős magyar alkotásainak is gyűjteménye.

Évenként ekkor adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést. 2017-ben az Év Fotográfusa Kércz Tibor (Biatorbágyi Fotóklub, Vadvilág MTE) 407 pont, 2. helyezett Lakatos Krisztián (Szigetköz Fotóműhely) 393 pont, 3. Rácz Péter (Biatorbágyi Fotóklub) 384 pont. Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja második helyezettje a Győri Fotóklub Egyesület (1488 pont) és nyertese – 2012 és 2015 után harmadszor is – a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület (2936 pont).

mfn2017 15mfn2017 16mfn2017 06

FH2017A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotóművészeti minősítési rendszert alkotott. Néhány éve megújultak a diplomák elnyerésének feltételei. Még februárban vehette át Rácz Péter a MAFOSZ Fotóművésze címet, valamint Horváth Imre a MAFOSZ Kiváló Művésze ezüst fokozatát. A MAFOSZ fotóművészeti diplomát átvevők között az ő fényképeik is helyet kaptak a kötet oldalain.

A MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben (Fédération Internationale de l’Art Photographique), a FIAP tagjaként részt vesz annak életében. A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit is a MAFOSZ segítségével lehet elérni. 2017-ben 32 alkotó állította össze dokumentációját, és szerezte meg a FIAP fotóművésze cím valamely fokozatát.

A Biatorbágyi Fotóklubból a FIAP fotóművésze (AFIAP) fokozatot ért el: Aczél Péter és Szabó Ferenc.
A FIAP kiváló művésze bronz fokozatát (EFIAP/b) vehette át: Kércz Tibor és Rácz Péter.