Győztesek Pannóniában

Pannonia 1Ismét rangos díjakat nyert el a Biatorbágyi Fotóklub alkotóközössége.

A dunántúli fotóműhelyek számára kiírt XX. Pannónia Fotószalont és a X. Pannónia Diaszalont idén Veszprémben rendezték. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg a kiállítást az Agóra Városi Művelődési Központban. Megnyitójában így fogalmazott: – Noha a magyar nyelvben az amatőr, műkedvelő szavaknak pejoratív értelme van, ez nem színvonalbeli különbséget jelent. A professzionális alkotó abból él, az a hivatása, aminek az amatőr hódol, amit ő szabadidejében szenvedéllyel, elkötelezettséggel, lelkesedéssel végez. A professzionálistól elvárjuk a pontosságot, a magas színvonalat, az amatőr munkától a lelket. Ezek a fotók azonban magas színvonalúak – jelentette ki.

Mátyus Károly, a MAFOSZ alelnöke, a szalonokat rendező Bakony Fotóklub vezetője köszöntőjében felelevenítette a Pannónia Fotószalon és a Pannónia Fotófórum elmúlt négy évtizedét. 1978-ban hat fotóklub alapította, 2006-ban 26 dunántúli klub írta alá az együttműködési megállapodást és azóta is csatlakoztak hozzá újabb fotóműhelyek. Mátyus Károly hangsúlyozta: a fotózásnak Pannóniában van jövője, éltetik tovább a hagyományt.

A Pannónia Fotószalonra 165 fotós 328 képpel nevezett, a díjazottakat rangos zsűri választotta ki. A klubok versenyének vándorserlegét és MAFOSZ plakettjét a Biatorbágyi Fotóklub nyerte, a kiállításra kerülő képek összpontszáma alapján. A Fotószalon egyéni versenyében is lett biatorbágyi díjazott, Horváth Imre harmadik helyet szerezte meg Fekete szikla című fotójával. Kiállításra választották Szabó Ferenc: Utolsó remete N°15, Nast Christina: Szabadnak születve, Varanka Zsolt: Fairytinkler, Horváth Imre: Kritikus pillant és Niksz Gyula: Magamban című képeit.

Pannonia 0Pannonia 3Pannonia

Pannonia 2

A Pannónia Diaszalonra 120 fotós 417 képpel nevezett. Itt is hoztunk el első díjat: Nast Christina, a Biatorbágy Fotóklub tagja Vágta című alkotása érdemelte ki. A vándorserleget e versenyen a nevezett képek átlagpontszáma alapján az FMH Imagine Fotóklubja nyerte el. Itt második lett a Biatorbágyi Fotóklub. A kiállításra, illetve vetítésre választott biatorbágyi fotók: Horváth Imre: Fekete homok, Kércz Tibor: A harmadik; A nap végén, Lőrincz Zsóka: Alulnézet; Nem valóság, Niksz Gyula: Eső; Jelenlét, Rácz Péter: Dreizinnen és a tejút; Uttakleiv, Szabolcs Eszter: Szabadsághíd másképp, Szécsényi Zsuzsa: Hommage a giacometti és Varanka Zsolt: Icedrifting.

Pannonia 5Pannonia 4