A Magyar Fotográfia Napja Biatorbágyon

MFN logo2018. szeptember 1. 11–18 óráig, JFMK színházterem

1840. augusztus 29. Ez a nap, amikor Magyarországon először FH2018 boritokészült nyilvános eseményen fénykép – vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente megrendezi e nap tiszteletére ünnepségét. Az idei évben, szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ ad helyet a FOTÓ-HUNGARIKUM –  mely az elmúlt esztendő(k) jelentős magyar alkotásainak is gyűjteménye  –  vetítettképes előadásnak és könyvbemutatónak.

Évenként ekkor adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést. A nyertesek munkáiból is láthatók képek a kötet lapjain.

Minden esztendőben megrendezik az alkotócsoportok legnagyobb közösségi megmérettetését és tevékenységüknek a társadalom felé való bemutatását, a MAFOSZ Szalont. E fotókiállításon tagegyesületeik – fotóklubok, fotókörök, alkotóműhelyek – a közönség elé tárhatják legújabb alkotásaikat. Az idei már a harmincötödik volt – melyet a Biatorbágyi Fotóklub nyert meg. Az eseménysorozaton levetítik a szalon képeit, átadják a még át nem vett díjakat..

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotóművészeti minősítési rendszert alkotott. A MAFOSZ fotóművészeti diplomákat is átadják e napon.

A MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben (Fédération Internationale de l’Art Photographique), a FIAP tagjaként részt vesz annak életében. A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit a MAFOSZ segítségével lehet elérni. Az idei díjazottak is itt vehetik át diplomáikat, munkáikból a Fotó-Hungarikum 2018 lapjain iskorkép borito található egy-egy kis szelet.

A MAFOSZ mellett a házigazda Biatorbágyi Fotóklub is bemutatkozik több helyi témájú vagy helybéli alkotójú tagjának diaporámáival, illetve ekkor vetítik le a klub négy tagjának márciusi Bajkál-expedíciójából készült Jeges lencsék című filmjét.

Könyvbemutató: Múlt és jelen – Biatorbágyi korképek

A rendezvény ingyenes és nyilvános. Mindenkit szeretettel várnak, akik kíváncsiak a világra, illetve a magyar fotográfia jelenére vagy a helyi alkotóközösségre.