A fotográfia ünnepe Biatorbágyon

bfe csoport1840. augusztus 29. – ez a nap, amikor Magyarországon először készült nyilvános eseményen fénykép – vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente megrendezi e nap tiszteletére ünnepségét. Az idei évben, szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ adott helyet a Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek.

Délelőtt fotózási lehetőséggel várták a vendégeket, a a Biatorbágyi Lovas Napok fogathajtó versenye, illetve az iharosi Szily-kápolna kínálta a témát. (A sikeresebb fotókkal akár a VII. Biatorbágy Fotópályázatra is lehet nevezni.) Délben a rendezők egy bográcsgulyásra látták vendégül a résztvevőket.

Délután Szádvári Mária, a JFMK igazgatónője felvezetésével, a MAFOSZ és a vendéglátó Biatorbágyi Fotóklub (BFE) nevében Fabó Katalin, a MAFOSZ ügyvezető elnöke, a rendezvény műsorvezetője üdvözölte a megjelenteket. Ismertette a Magyar Fotográfia Napjának történetét. Varga László, Biatorbágy alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd utána bemutatkozott a házigazda Biatorbágyi Fotóklub. Az elmúlt években tagjaik által készített diaporámák, illetve a klubról szóló videók voltak láthatók.

  1. Niksz Gyula: BFE bemutatkozó videó,
  2. Imre Levente: Nosztalgia István-telek – diaporáma,
  3. Szabó Ferenc: Az Igaz ember hitből él – diaporáma,
  4. BFE, Horváth Imre: Egy ikonikus biatorbágyi fa élete… – diaporáma,
  5. Völgyhíd TV: Hosszú záridő – videó

xkorkép boritoEddig két fotós „körkép” jelent meg: a 2009. évi kiadású Biatorbágyi körkép című album Horváth Imre munkájaként és ennek egyenes folytatása, a 2017. évi Biatorbágyi Fotó-Kör-Kép a Biatorbágyi Fotóklub kiadásában. A kör egy szelete akkor még kimaradt. A régmúlt képei és azok mai párhuzamai vártak közlésre. A „körkép-trilógia” harmadik darabja, a Biatorbágyi korképek – Múlt és jelen most látott napvilágot a Krónikás Bt. mintegy félszáz ezres képarchívuma, valamint a biatorbágyiak fiók mélyén őrzött képei segítségével. Horváth Imrét, a könyv szerkesztője, hogy vetítéssel kísérve mesélt el néhány kulisszatitkot a könyv születéséről! (A kötet a szünetben kedvezményesen megvásárolható volt.)

FH2018 boritoSzünet után újabb könyvbemutató és díjátadó következett. A MAFOSZ 2015 óta e napra időzíti a FOTÓ-HUNGARIKUM könyvbemutatóját, mely  az elmúlt esztendő(k) jelentős magyar alkotásainak gyűjteménye. Megtalálható benne a MAFOSZ Szalon díjazott anyaga, a kitüntetettek képei éppúgy mint az év során védnökséggel megrendezett fotópályázatok nyertes alkotásai.

Minden esztendőben megrendezik az alkotócsoportok legnagyobb közösségi megmérettetését és tevékenységüknek a társadalom felé való bemutatását, a MAFOSZ Szalont. E fotókiállításon tagegyesületeik a közönség elé tárhatják legújabb alkotásaikat. Az idei már a harmincötödik volt. Most levetítették a szalon képeit, és Mátyus Károlyt, a MAFOSZ Kitüntetési Bizottság elnöke átadta a még át nem vett díjakat, illetve a Fotó-Hungarikum tiszteletpéldányokat! Két egyéni díjazott mellett (Maráczi László, Tonomár Mónika) a Biatorbágyi Fotóklub az alkotócsoportok közül a nevezett képek átlagpontszáma alapján, és a kiállított képek összpontszáma alapján is első lett. A szalon részletes eredménye.

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a MAFOSZ fotóművészeti minősítési rendszert alkotott. A2018 évi fotóművész diplomásainak portfólióit is levetítették.

Évenként a Magyar Fotográfia Napján adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést. Az idei évben örvendetesen megszaporodott az e díjra dokumentációt benyújtó klubok, illetve alkotók száma. Az Év Fotográfusa versenyben harmadik lett 269 ponttal Barakonyi Károly, a Mecseki Fotóklub tagja, második 489 ponttal Lakatos Krisztián, a Szigetköz fotóklub tagja és első helyezett 531 ponttal Rácz Péter, a Biatorbágyi Fotóklub tagja.

Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja versenyben harmadik helyezést ért el a Mecseki Fotóklub 2623 ponttal, második a Duna Fotóklub Egyesület 2815 ponttal, és első lett a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület 3715 ponttal.

A MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben, a FIAP tagjaként részt vesz annak életében. A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit a MAFOSZ segítségével lehet elérni. Az idei díjazottak ünnepélyes kihirdetése is most volt. A Fotó-Hungarikum kötetben minden diplomát elnyerő alkotó két-három fotója is megtalálható. A tiszteletpéldányokat Horváth Imre MAFOSZ elnök adta át.

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség művésze minősítést ért el a helyi fotóklubból: Csörögi Dóra, Gyöngyösi János, Maráczi László, Papp László. A FIAP kiváló művésze kitüntetést kapja: Tóth Brigitta. EFIAP ezüstdiplomát érdemelt ki: Kércz Tibor és Rácz Péter BFE tagok.

A FIAP háromgyémántos diplomáit is itt adták át:a mosonmagyaróvári Kerekes Istvánnak és a ceglédi Papp Eleknek. Ilyen kitüntetéssel öten rendelkeznek a világon, közülük kettő magyar. Kerekes István nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Az újabb szünet után a Biatorbágyi Fotóklub négy tagjának (Rácz Péter, Niksz Gyula, Kaszás Gergő, Horváth Imre) márciusi szibériai útjából készült Jeges lencsék című film vetítése következett, melyet Niksz Gyula és Rácz Péter alkotott. (Előzetese itt.) Majd egy közvetlen hangú, élménybeszámolón tudhattak meg újabb részleteket a jelenlévők, valamint a Földgömb Bajkál-expedíciós számait vihették haza a szerencsésebbek.

Fotók: Gyapjas Ferenc, Jandó Zsuzsa