Programtervezet 2010

Biatorbágyi Fotóklub Egyesület
2010. évi munkaprogram

1. Klubnapok

Időpont: minden hónap 3. szerda, 18.00 (kivétel júliusban)

A havi összejövetelekre egy-egy kiemelt téma kerül meghatározásra. Az adott hónapban, a meghatározott témában előadásokat tart egy meghívott előadó, illetőleg a Fotóklub témában jártas tagja. Az előadás után képértékelés, képbírálat következik. Minden tag max. 3 képet mutathat be a kiírt témában, melynek elemzése az előadó, illetőleg a Fotóklub tagok segítségével történik meg.
Az előadás és a képértékelés után (ha marad idő) kötetlen vetítés a klubtagok elmúlt időszakban készült képeiből.

2010. június 16. (szerda): A makrófotózás elmélete fotóink segítségével

Előadó: Horváth Imre
Az előadás során megismerkedhetünk a makrófotózás elméleti alapjaival, az alcsútdobozi hóvirágfotózás, valamint a Bolha-hegyi fotótúra során készült képek kiértékelésével szemléltetve a téma választásának, megvilágításának, kompozíciójának sajátosságait, nehézségeit.

2010. évi témák: (pontos dátum később kerül meghatározásra)

- Portéfotózás: Előadó: Niksz Gyula

- Canon bemutató: Puskás Dániel és kollégái tartanak bemutatót a Canon legújabb fejlesztéseiből. Az előadás során a Fotóklub tagok által is során kipróbálhatók lesznek a bemutatott gépek, objektívek, kiegészítő eszközök.

- Állatfotózás: Tanka Endre filmbemutatója Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a nagyvadak fotózása iránt, azt szívesen kiviszi (egyszerre csak 1-2 főt) magával a területre.

- Utazás: Előadás/ előadó szervezés alatt. Felkészülés a MAFOSZ Utazás a világ körül című, évenként megrendezendő hasonló témájú fotópályázatára.
(http://www.mafosz.hu/kiadv.html)

- Fotóetika: Előadás/ előadó szervezés alatt.

- Képmódosítás, képmódosító szoftverek alkalmazása: Előadás/ előadó szervezés alatt.

- Év fotópályázatának elbírálása (lásd pályázatoknál).

- Karácsonyi képeslap készítése: Előadó: Niksz Gyula


2. Vendégelőadó meghívása

Zsila Sándor fotóművész előadása (szervezés alatt).
Zsila Sándor természetfotós a Nimród Fotóklub tagja, a naturArt (Magyar Természetfotósok Szövetsége) szövetségi titkára. Tagja az IFWP-nek (International Federation of Widldlife Fotografy - Természetfotósok Nemzetközi Szövetsége ), valamint a Magyar Fotómuvészek Szövetségének. http://www.zsila.hu


3. Fotóséták, fotókirándulások

Időpont:
minden hónap első szombat délelőtt (vagy egyes esetekben délután, illetve egész nap)

Havi rendszeres fotótúrák időpontjai:
- 2010. július 3.
- 2010. augusztus 7.
- 2010. szeptember 4.
- 2010. október 2.
- 2010. november 6.
- 2010. december 4.

Jelenleg folyamatban van a lehetőségek felmérése, kapcsolatkeresés, -teremtés a témák, helyszínek pontosításához.

Várható témák:
- Budakeszi Vadaspark, illetve Bp-i Állat- és Nővénykert: állatfotózás
- Őszi tájkép, őszi erdő fotózás,
- Ürge-hegyi kirándulás
- Etyeki borvidék, téli táj fotózás
- Industrial fotózás: Ajkai Üveggyár, Herendi Porcelángyár, Diósgyőr, Csepel, stb. Ha valakinek van ismerőse a felsorolt helyeken, vagy esetleg más izgalmas (működő vagy lepusztult) gyárnál, üzemnél segítsen a kapcsolatépítésben, a fotózási engedély megszerzésében!
- Sportfotózás: motocross-, kerékpáros versenyek, vízilabda, tenisz, lóverseny, műkorcsolya. Ha valakinek van ismerőse a felsorolt témákban, segítsen a kapcsolatépítésben, a fotózási engedély megszerzésében! Aki tudomást szerez ilyen rendezvényekről, jelezze.

Kiemelt témák (nem szervezett fotótúraként):
2010. június 25-28.: Testvérvárosi napok
2010. augusztus ? Anna nap körül: Ördöglovas napok várható bepótolása
2010. szeptember 4.: iharosi Fogathajtó verseny


4. Alkotótábor

Kétnapos (szombat-vasárnap) alkotótábor szervezése a Fotóklub tagjai részére, szombat esti borozgatással, ismerkedéssel, beszélgetéssel, csapatépítéssel és természetesen sok-sok fotózással.
- Fonyódligeten, továbbá az iharosi táborban is lehetőség van alkotótábor szervezésére igény szerint a klubtagoknak, illetőleg a családtagoknak is. Biatorbágyiaknak kedvezményes, az elhelyezésért csak a piaci ár 50 %-át kell megfizetni.
- Tisza-tó

2011-től terv: alkotótábor szervezése a testvérvárosok fotóklubjainak meghívásával.
Az idei év kapcsolódó feladata: kapcsolatfelvétel a testvérvárosok fotóklubjaival a Testvérvárosi Napok keretében.


5. Családi nap (a júliusi klubnap helyett)


Egynapos, közös családi nap az Iharosban, bográcsozással, beszélgetéssel, fotózással.
Tervezett időpont: 2010. júliusban, vagy augusztus 7., szombat.


6. Fotópályázatok

6.1. Belső pályázatok


„A Negyedév képe” pályázat: A tagok által, a meghatározott időszakban beküldött képek a Fotóklub honlapján, elkülönítetten láthatóak lesznek. A legjobb kép szavazással kerül kiválasztásra, majd „A Negyedév képe” címmel megjelenhet a Biatorbágyi Krónikában is.
(ha működik, 2011-től a pályázat havonta kerülne meghirdetésre „A Hónap képe” címmel.)

 Az év pályázata: minden évben kiválasztásra kerül egy téma, amire a fotóklub tagok pályázhatnak. A képeket egy 3 tagú szakmai zsűri bírálja el. Az első 3 helyezett, és –amennyiben van ilyen- a különdíjasok díjat kapnak. (A pályázat nyerteseiről és a képekről cikk jelenhet meg a Krónikában.)
2010. évben a klub létrehozásának egy éves évfordulója alkalmából „Az első év” címmel pályázat kerül kiírásra, amire Fotóklub tag kizárólag az elmúlt egy évben készített képeivel nevezhet. A kiállítást december elején, vagy 2011. év januárban kerül megnyitásra a Faluházban (szervezés folyamatban), a díjátadással egybekötve.

2011. évben július elsejei kiállítás megnyitással:„A mi városunk” címmel pályázat a Fotóklub tagok részére. 2012-ben, a várossá nyilvánítás 5 éves jubileumán a pályázat országos pályázatként is kiírásra kerülne.

6.2. Külső pályázatok

A Biatorbágyi Fotóklub Egyesület által, országosan meghirdetett, nevezési díjas pályázat, melyre MAFOSZ támogatottság kérhető. Ebben az esetben az általunk kiírt pályázat bekerül a MAFOSZ pontgyűjtő pályázatok közé. 2012-től terv.

Más által kiírt pályázatok figyelése, a klubtagok tájékoztatása az egyéni pályázási lehetőségekről. Kiválasztásra kerül továbbá néhány pályázat, melyre a Fotóklub - illetőleg a tagok egyénileg is- tematikus fotózással felkészül.

(Legközelebb: 2010 július 15-ei beadási határidővel II. Házunk hazánk fotópályázat (http://www.mafosz.hu/Palyzatok/2010/Hazunk_hazank.doc)

Pályázatok honlapunkról elérhetők:
Mafosz (http://www.mafosz.hu/palyazatok.html),
Fotóklikk: (http://www.fotoklikk.hu/palyazatok),
Fotópályáza-figyelő (http://fotopalyazat.info/),
Pályázatok.org: (http://palyazatok.org/category/fotopalyazatok/)
- Nemzetközi pályázatok figyelése (La FIAP: Fédération Internationale de l'Art Photographique www.fiap.net). Nyelvtudással rendelkező klubtársak segítségének kérése a pályázatok figyeléséhez, lefordításához. FIAP-pályázatok honlapunkról elérhető, ill.: http://webplaza.pt.lu/~suyswill/M2010.htm

Az elért sikerek a honlapon és a Krónikában is bemutatásra kerülnek.


7. Kiállítások

2010.évben:
december (vagy 2011. január): kiállítás „Az első év” pályázat képeiből

2011.évben:
2011. május vagy szeptember: 2010. évben tematikus fotózási téma az „Ördöglovas napok”, iharosi „Fogathajtó verseny”, valamint a „Kocsiünnep”. A rendezvény képeiből a 2011. évi „Ördöglovas napok” keretében kiállítás.

2011. december: kiállítás „A mi városunk” belső fotópályázat képeiből

8. Klubtagsági igazolvány

A Fotóklub tagjai részére Tagsági igazolvány készül. Az igazolvány névre szóló, fényképes dokumentum, mely tartalmazza a tagsági jogviszony idejét is.

9. Egyenpóló

A Fotóklub tagjai részére egyenpóló készül. A pólón a Fotóklub emblémája, valamit a „Biatorbágyi Fotóklub” megnevezés kerül megjelenítésre, szitanyomattal. A szitaköltséget a klub fizeti. A minőségi póló alapárát (kb. 700-800 Ft/db) a klubtagoknak kell megfizetni, a grafika elkészítését a Krónikás Bt., a szitanyomat elkészítését Horváth Kata térítésmentesen vállalta.

10. Engedély kérése

Kapcsolatfelvétel a Biai halastavak tulajdonosával. Kérvényezzük, hogy a tavak területére a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület tagjai, kizárólag fotózás céljából belépési engedélyt kaphassanak A halőrök a tagsági igazolvánnyal tudnák ellenőrizni, hogy jogosult-e valaki a belépésre. Csak kis csoportokban, a tulajdonos által meghatározott feltételekkel. Ha valakinek van a halastavaknál ismerőse, segítsen a kapcsolatépítésben, a fotózási engedély megszerzésében!

11. Önkormányzati támogatás kérése

2010. évre önkormányzati támogatást a Faluházon keresztül kaptunk a kiállításhoz, 2010. évre már nincs lehetőség újabb önkormányzati támogatás igénylésére. A 2011. évi támogatási lehetőségek az önkormányzat ez irányú kiírásának függvénye, felkészülés rá a 2010. novemberi elnökségi ülésen.

12. Tagok toborzása

- tagok megkérése, hogy a fotózás iránt érdeklődő barátaiknak, ismerőseiknek ajánlják a Fotóklubot, hívják magukkal őket egy-egy összejövetelt megnézni,
- további népszerűsítés a Biatorbágyi Krónikában,
- népszerűsítés a Biatorbágyi Kábeltévében (kiállításunkról készült felvételt Niksz Gyula megvágja, végére felhívást teszünk, kábeltévé sokszor leadja)
- kiállítások széles körű meghirdetése,
- belső pályázatok nyílttá tétele a Biatorbágyiak számára, ill. országosan,

13. Éves költségvetés

A 2010. éves költségvetés (az Egyesületté alakulás időpontjától) a munkaprogram kérdéses témáinak tisztázása után kerül számszerűsítésre.

14. 2011. évre tervezett klubnapok, fotótúrák:

Javasolt témák a klubnapokra
- fotótörténet: a fotótechnika fejlődése a camera obscurától a digitális fényképezőgépekig,
- fotótörténet: a magyar fotósélet kiemelkedő személyiségei régen és most,
- képszerkesztés, képkivágás,
- megvilágítástechnika (gyakorlati bemutatóval egybekötve),
- a hazai és a külföldi fotós média bemutatása,
- sportfotózás,
- víz alatti fotózás,
- rendezvényfotózás,
- álcázás, leshely építés,
- tájak,
- város-, épületfotózás,
- aktfotózás,
- szociofotó,
- diaporáma,
- mindazon témák, amelyek az előadások során a klubtagokban érdeklődést keltenek és bővebben is hallanának róla,

2011. évre tervezett előadások:

- félévente 1-1 előadó meghívása egész estés, önálló előadás megtartására,
- társ fotóklubok, illetőleg azok fotóművész tagjainak meghívása előadás megtartására.

További ötleteket, kívánságokat, szervezési segítségeket várunk tagjainktól.