Karácsonyi képeslap készítése

Mivel mindannyian fotózunk, lepjük meg szeretteinket saját készítésű fényképeinkkel, vagy az ezek felhasználásával készített ajándéktárgyakkal! Egyik ilyen lehetőség karácsonyi üdvözlőlap készítése. Készíthetünk például egy karácsonyfaágat, amelyen a lelógó gömbökön kedvenc képünk, vagy más, a családunknak kedves fotó tükröződik.

Ehhez először le kell fényképezni egy havas fenyőágat és egy karácsonyi díszgömböt. (Nem baj, ha becsillan, mert ebből csak az akasztórésze kell majd nekünk.)

Karácsonyi képeslapKépeslapunk leglényegesebb része a tükröződő üveggömb, ehhez egy gömbpanorámát kell készíteni. Létezik ehhez Photoshop plug-in, a Flexify, a Flaming Pear Software terméke. A http://www.flamingpear.com/flexify.html címről ingyenesen letölthető a próbaváltozat. Letöltés után a Photoshop Plug-ins mappájába kell rakni. A Photoshop indítása után, töltsük be a kiindulási képet, majd a Filter - Flaming Pear - Flexify menüponttal indítsuk a plug-int.

A Flexify, sokféle vetülettel tud bánni. Az Input listában válasszuk equirectangular (négyzetes hengervetület) beállítást. (A Flexifyt sok minden másra is lehet használni. Lehet például kocka felületére vetíteni bármely képünket, majd kivágva összeragasztani a kockát. De emellett igen sok érdekes játéklehetőség adott még)

Az Output listában lehet megadni a kimeneti kép formáját. Válasszuk a Polar beállítást! A gömböt tetszésünk szerint lehet forgatni a Latitude (szélesség), Longitude (hosszúság) Spin csúszkákkal. Fontos a Sharpen (élesítés) csúszka is, mert az átalakítás kismértékben elmossa a képpontokat, utólagos élesítés kell.

Karácsonyi képeslap

(Néhány beállítás a plug-in képernyőjén: az alsó részen lévő gombokkal lehet menteni és betölteni a beállításokat, alaphelyzetbe állítani, illetve az utolsót visszavonni. A görbe pöttysorozat pontjain beállításokat tárolhatunk. Bal gombbal egy üres pöttyre kattintva tárolhatjuk azt, amin éppen dolgozunk, ha telepöttyre bökünk, akkor előveszi, amit tároltunk. Jobb gombbal kattintva törli a tárhely tartalmát. A középső négyzetben a tartalom előnézeti képét mutatja. Középtájt balra, a Flip jelölőnégyzet bekapcsolásakor a program felcseréli a bemeneti kép bal és jobb oldalát.)

Mentsük el az elkészült gömböt és nyissunk egy új állományt Photoshopban, melynek mérete a képeslap szélessége és magassága, felbontása pedig 300 dpi.

karacsonyikepeslap3Hívjuk be a lefotózott fenyőágat, szelektáljuk ki. A kijelölés szélét kicsit lágyítsuk el a kép nagyságának függvényében: Select/Feather rádiuszértékének 1-3 pixelre állításával. Másolással (Ctrl+C) vigyük át a készülő, egyelőre üres oldalunkra és illesszük be (Ctrl+V). Így létrejön egy új réteg, amelyen az ág van csak egyelőre.

Hívjuk be a már elkészített, tükröződő üveggömbünket, szelektáljuk ki, másoljuk és illesszük be a a korábban megkezdett képeslapunkra.

Hívjuk be korábban lefotózott üveggömböt és szelektáljuk ki a gömb akasztórészét. Szintén vigyük át a készülő képeslapunkra, egy újabb rétegre. A megfelelő rétegsorrenddel helyezzük el a fenyőághoz és a gömbhöz képest. Megfelelő ecsetet választva fehér színnel némi havat is festhetünk a gömbre.

Az eljárást többször megismételve, több gömböt is elhelyezhetünk.

Háttérnek tegyünk be egy eléletlenített képet vagy homogén hátteret. Lássuk el felirattal, majd ha késznek tartjuk, egyesítsük a rétegeket. Kartonra nyomtatva és hátlapot készítve máris elküldhetjük szeretteinknek, barátainknak, ismerőseinknek.

karacsonyikepeslap4

Békés, örömteli, fényességes karácsonyt kívánok mindenkinek.