„Bizalmas viszonyban a harmóniával”

Kristóf Pista Fotókiállítása 03Szeptember közepéig volt látható az a fotókiállítás, mellyel Kristóf István „bemutatkozott” lakóhelyén, Herceghalmon. Hogy miért bemutatkozó kiállítás, amikor Istvánnak a Föld számos országában vannak képei kiállítva, és több díjat is nyert ezekkel? Mert mindaddig nem akart a közvetlen környezetében megmutatkozni, amíg egy olyan anyag össze nem áll, mely minden fenntartás nélkül vállalható. E képeket a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de l’Art Photographique – FIAP) pályázatain, kiállításain érlelte. Tevékenységét a szervezet, a FIAP Művésze címmel is elismerte.

Kristóf Pista Fotókiállítása 01A tárlatot Markovics Éva nyitotta meg, szólt közös hobbijukról: „Egy darabig azt hittem, hogy ő is csak úgy tekinti hobbinak a fotózást, ahogy én. Aztán amikor kezdtem megismerni a képeit, hamar rájöttem, hogy mást jelent számára a hobbi szó. Én csak fotózgatok, István számára viszont a fotózás, már réges régen sokkal több, mint hobbi. Már csak azért is, mert hihetetlen energiákat tesz bele, és rengeteg időt áldoz rá. Miért szeretjük oly sokan ezeket a képeket? Azt hiszem nem az én tisztem szakmailag értékelni. Én csak a laikusok szemével tudom megitélni, hogy miért jó ránézni a képekre, mitől különlegesek ezek a mi számunkra. Egyrészt azért, mert sokszor dolgoznak fel olyan témákat, amikhez személyes kötődésünk van. Akár azért, mert herceghalmi helyszineket ismerünk fel, akár azért, mert az István által alapított Herceghalmi Fotóklub tagjaként vagyunk néhányan, akik szintén ott voltunk egy-egy kép készültekor. (Csak mi nem tudtuk ilyen fantasztikusan megörökíteni, amit láttunk): a komáromi erőd, a biai Bolhahegy, a Kozáromi tó vagy épp az itt fotózott kemence és a gomba... Hát igen. Ezekről nekem is vannak fotóim.... csak nem egészen ilyenek... Nem is lehetnek. Már csak azért sem, mert Istvánnak van egy különleges érzéke, ami nagyon keveseknek adatott meg: hihetetlenül bizalmas viszonyban van az egyensúllyal, a harmóniával. Legyen szó a színekről, a fényekről, vagy épp a téma elhelyezéséről. Én ezt szeretem a képekben a legjobban. Azt, hogy egyszerűen jó rájuknézni. Tud valamit a fotózásról, ami talán akkor is az erőssége lenne, ha mondjuk festene vagy hegedülne, tehát tud valamit, ami miatt a képei békét és harmóniát sugároznak.”

Kristóf Pista Fotókiállítása 02Kristóf Pista Fotókiállítása 12Markovics Vica beszélt a „háttérről” is: „Mindenképpen meg kell emlitenem valakit, aki nélkül ez a kiállítás nem jöhetett volna létre: Sipiczki Bojánát, aki türelemmel viseli és támogatja férje hobbiját. Ha kell átszervezi a családi programokat, ha kell megy vele segíteni, ha kell modellként vesz részt a fotók elkészültében. És köszönöm Matyinak, hogy mindenben segít apának.”

A kiállításmegnyitón Horváth Imre, a Biatorbágyi Fotóklub elnöke is szót kért. Bemutatta a klub által 2012-ben elért főbb eredményekről szóló diplomákat, a Mafosz Szalon győzelmi és Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja cím okleveleit. Tette ezt azért, mert ahhoz, hogy ezt a klub elérje, Kristóf Pistának is jelentős szerepe volt és van.

Kristóf Pista Fotókiállítása 10Kristóf Pista Fotókiállítása 6

Aki lemaradt a kiállításról, a képek nagyrészét megtekintheti Kristóf István sikereinek galériájában.