Öreg-tavi Nagy Halászat 2012

Oreg To 2012 IL 07Horváth Imre mondta, hogy figyelni kellene, hogy mikor van a lehalászás Tatán, az Öreg-tavon, mert az egy jó esemény lehet. Én fintorogtam, mert egy ilyen rendezvény tömegeket vonz, ami miatt a fotózás nehézkessé válik. Mindenesetre kikerestem az időpontot a neten, ami 2012-ben október 20-21-22 volt. Mind a három napon tartottak látvány lehalászást. Meghirdettem a Fórumon. S bár Imre ötlete volt, szombaton egyedül mentem. (Imre nem ért rá. Valami biatorbágyi új őrületnek szentelte az idejét. Úgy tűnik, ott most nagyon menő dolog a betonozás. Több ember töltötte ezzel a hétvégét. Vajon mit szerettek volna így eltűntetni? Gyanús…)

Persze, vasárnap délután keresett Imre, hogy milyen volt a rendezvény. Hát olyan, amilyennek előre gondoltam. Sok ember, nehézkes fotózás, meg brutális ellenfény. Ráadásul még a tó vize is elég magasan volt, így aki lement a partra, az egy keskeny sávon tudott mozogni. A rutinosak gumicsizmát is vittek magukkal, a rutintalanok, mint én, bakancsban, rosszabb esetben vászoncipőben mentek nézelődni.

Bár a szombati képeim nem teljesen győzték meg Imrét, hogy jó az esemény, de ahogy kimondtam az ellenfényt, valami bekattant nála. Már készültek fejben a képzeletbeli képek egy szürke és egy dohányszűrő előtéttel és nélküle.

Horvath Imre Tata1Horvath Imre Tata2Horvath Imre Tata3 

Mivel hétfő reggelre „kimenőt kapott” otthon, menni akart. Egy akadálya volt, nem volt autó. De, mivel én is éreztem a lehetőséget a képekben, nem kellett rábeszélni arra, hogy menjek. Így hétfő reggel indultunk Tatára.

Oreg To 2012 IL 06Oreg To 2012 IL 04

Soha nem gondoltam volna, hogy egy ködös, őszi reggel bagollyá változtatja Imrét. Ott huhogott az anyósülésen egész úton. Húúú… De szép… Húúú… micsoda képeket lehetne itt készíteni… Húúú… nézd azt a rétegződő ködöt… Húúú… nézd azokat a fákat… De, hogy a bagolyérzést erősítse, ott forgatta a fejét. Igaz, hogy időnként recsegtek elmeszesedett nyakcsigolyái, de máig nem értem, hogy tudta 180 fokkal hátrafordítani a fejét, és nézni a mögöttünk felkelő napot.

Oreg To 2012 IL 01De nem volt időnk megállni. Időre mentünk. Szépen felkészülve a lehalászásra. Előzetesen mondtam Imrének, hogy legyen zöldben, hozzon gumicsizmát. Minden halász így néz ki, és szombaton egy területről mindenkit elzavartak, kivéve engem, aki zöldben fotózgatott. A gumicsizma meg egyébként is előnyös, mert szombaton is jól jött volna.

Hétfőn a szervezők már rutinosak voltak. A rendezvény elején senkit sem engedtek le a partra. Aki lement, azt megkérték, hogy fáradjon fel a mellvédre. Ettől függetlenül mi elindultunk lefelé, a lejáratnál a biztonsági őr előre köszönt, és mondta, hogy „Természetesen, a fotós urak lemehetnek”.

Ez hatalmas előny volt. Szabadon tudtunk mozogni, a gumicsizma is jól jött, mert többször közel volt ahhoz, hogy átcsapjon a víz, annyira bemerészkedtünk a tóba. Amikor a halak már a part mentén voltak a közönség is lejöhetett, de mivel mi a vízben is biztonságban mozogtunk, volt egy fél méter előnyünk a nézőkkel szemben.

Az eseményről szóban ennyit lehetett elmondani, a többit a képek mesélik el. Azok a képek, amelyek válogatása nagyon nehéz feladat volt, mert olyan sok jó kép született. Illetve a cikkk végén található egy kis videó is a képekből. 

Oreg To 2012 IL 02 Oreg To 2012 IL 03 Oreg To 2012 IL 05

 Oreg To 2012 IL 08 Oreg To 2012 IL 09Oreg To 2012 IL 10

  Oreg To 2012 IL 11  Oreg To 2012 IL 12  Oreg To 2012 IL 13