Hogyan változott a darvak „vadászása” a hattyúk „hajszolásává”

SchaferA Darvak 2012 02A történet sablonos, adott egy szép szerda este kellemes shopping szagú nézegetős program a Mikrosat bemutatón a Faluházban a klubnapon, amelyre az ember szinte felüdülve készülődik. Zajlik minden annak rendje- módja szerint, csevegés itt, csevegés ott, majd egyszer a semmiből elhangzik egy szó: „Hortobágy”, azután még egy: „Darvak”.

Normális körökben ez senkinek nem mond semmit, vagy legalábbis nem sokat, de itt fotósok között...? Vége volt a lelki egyensúlynak, mert itt, ebben a dologban részt kell venni. Ezek az érzések jártak át amikor a két Imre szóba hozta egy fotózás lehetőség a Hortobágyon. A terv azonnal készen volt, pénteken indulunk.

Péntek fél 3, ébredés, kávé, felszerelés-ellenőrzés, rohanás Biatorbágyra Imréért, azután Levusért Budapestre.

Innentől már egy nyugodt hajnali autózás kellemes beszélgetéssel egybekötve egészen Tiszafüredig. Rengeteg érdekes infóra ad lehetőséget egy ilyen hosszú út. Például megtudtam, hogy a darvak mennyire óvatos madarak, milyen jól szervezetten védik a magukat. A fiatal egyedeket előre küldik a kiszemelt helyre, hogy derítsék fel mennyire biztonságos, és csak akkor jön a csapat, ha veszélytelen a terep. Ezt a későbbiekben mi is tapasztalhattuk.

SchaferA Darvak 2012 01Az eddigi hangulatot kicsit megborította, amire nem számítottunk, a köd. Mert hát a darvak ködben nem szívesen szállnak fel. Itt azért még felülkerekedett az optimizmusunk, és bíztunk benne, mást hoz majd a pirkadat. Lassan megérkeztünk, a kiszemelt hely egy már az előző évben is használt, learatott kukoricás tábla volt.

Levus megállapította jó a hely, mert elég sok elhullott cső van a földön, erre jönnek a darvak. Most hogy ilyen szépen ideértünk, helyet is kellet keresni. Erre a legalkalmasabb az út menti erdősáv volt, itt ki-ki maga álcázta, ahonnan fotózni szeretett volna. Még egy kis reggeli, amit Erzsike készített a Pasiknak (Ezért soha el nem múló hálával tatozunk neki), valamint egy kis melegítő ital (na, nem pálinka), jót mulattunk, mert minden pohár névre szóló volt.

Most már jöhettek a darvak rajtunk már semmi nem múlott.

Az első egyedek napfelkelte idején jelentek meg, úgy tűnt, zavartalanul maradhatnak, sikerült is pár kicsit ködös képet készíteni róluk. Vártuk, hogy jöjjenek a többiek is, de erre már nem került sor, mert a hátunk mögött valahol vadászok kezdtek el lövöldözni, és a madaraink erre elszálltak.

SchaferA Darvak 2012 03  HI daru 0192

Még egy darabig vártunk, hátha jönnek még, de úgy látszik, a helyet veszélyes övezetté nyilvánították. De egy jó fotós itt nem áll meg, hanem keres témát magának. Madárfotózás átalakult tájfotózássá, amiben itt-ott felbukkant néhány arra kószáló madár is.

SchaferA Darvak 2012 04 HI daru 0207  ImreL Darvak 2012 01

Ezt elunva arra jutottunk, hogy jöhet a B-terv, ez azt jelenti, hogy Poroszlón hajót bérelünk, és irány a „hattyúk tava”. Mint utólag kiderült ez volt a nap ötlete, mert itt minden volt.

A kísérőnk lelkesen körbevitt minket, és igyekezett a még néhány fellelhető madárcsapatot megmutatni. Az igazi buli akkor jött, amikor a hattyúkra rátaláltunk. Számomra ez volt az első ilyen élmény, de minden pillanata jó volt. Emberünk ügyesen navigálta a csónakot, nekünk csak az volt a dolgunk, hogy minél jobb képeket készítsünk.

SchaferA Darvak 2012 07  SchaferA Darvak 2012 06  SchaferA Darvak 2012 08  SchaferA Darvak 2012 09

ImreL Darvak 2012 02  ImreL Darvak 2012 03  ImreL Darvak 2012 04  ImreL Darvak 2012 05 

ImreL Darvak 2012 06 HI daru 0448 HI daru 0323   HI daru 0349 d 

Az én esetemben még inkább a technikai elemek tanulása a fő cél, és erre itt bőven volt lehetőségem. Olyan jól éreztük magunkat, hogy a bérleti időt jóval túlléptük, de ezt egyikünk sem bánta, örömmel fizettük ki a felárat.

A visszautat már gyorsra terveztük, de az élet itt is mást rendelt, kerülő úton kellett hazaindulni. Így Budapestre érve elhaladtunk a Hajógyári sziget mellett, nekem elállt a lélegzetem a fényektől és a színektől. A fiúk megsajnáltak, és nem rögtön hazafelé vettük az utat, hanem a szigeten leparkoltunk, és így tudtam pár képet készíteni a hídról és a Duna-ágról.

SchaferA Darvak 2012 05  SchaferA Darvak 2012 10

Innentől már indultunk haza, a magam részéről teli nagyszerű élményekkel és tapasztalattal.

Így ért véget a Mi hortobágyi kalandunk, amit azért jövőre szívesen megismételnék még több klubtársunkkal egyetemben.