Eseményfotózás – Magyar Kultúra Napja

hetvenkedo HI10A Faluházi rendezvényfotózás a Magyar Kultúra Napi rendezvényekkel kezdődött. Délelőtt a Magyar Népmese Színház Hetvenkedő János című gyermekszínházi előadásával indult. Az ilyen rendezvényeknél ügyelni kell arra, hogy fotózásunkkal ne zavarjuk az előadást. Vakuhasználat ki van zárva, a gépek élesreállítási bip-bip hangjelzéseit ki kell kapcsolni. Fényképezni főként oldalról, vagy az első sorban helyet foglalva lehet, esetleg a karzatról totálokat, vagy a színpadbejáratnál kulissza-képeket. Mozogni csak két oldalon lehet.

Fény van, de minimális. Ezért célszerű nagyfényerejű optikát használni, vagy a "fullfrém"-es gépeknél (ahol kevésbé zajosodik) viszonylag nagy ISO-t. Ennek hiányában kézből igen nehéz jó képet készíteni, mert a zársebesség általában 1/30-adnál hosszabb. Ebből a hátrányból előnyt is lehet kovácsolni. Ha állványt használunk. Ugyanis a gép egészen pici mozgása is életlenséget okoz, a néhány fokpercnyi bemozdulás a több méter távolságon akár 10-20 cm-es képbemozdulást okoz. Míg állványon gépmozgás nincs, a színészek mozgása pedig viszonylag kiszámítható, illetve a passzív- és aktív mozgások jól ellentétbe állíthatók.

Így én ez utóbbit választottam, sőt egészen odáig elmenve, hogy a rendezvényfotózástól kissé idegen élőképet használtam rádiós távkioldóval. Így tükörberemegést, és expozíció közbeni mozgatást is elkerültem. Egészen extrém időkkel, pl. 1/8-ados zársebességgel exponáltam.

hetvenkedo HI1hetvenkedo HI2hetvenkedo HI3hetvenkedo HI4

hetvenkedo HI8hetvenkedo HI9

Természetesen, nem hagyható ki a közönség sem. Ez gyermekközönségnél igen hálás téma. Azonban még kevesebb fény van, csak a színpadról visszaverődő reflexfény.

hetvenkedo HI5hetvenkedo HI6hetvenkedo HI7hetvenkedo HI11

A második esemény egy kiállításmegnyitó volt, a X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat és a XII. Alföldi Fazekas Triennálé díjnyertes alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója. Ilyen alkalmakkor lehet segédfényt használni, főként indirekt módon, azaz a plafonra vagy oldalfara irányított vakuval. Az ilyen rendezvények igen passzívak, nincs sok lehetőségünk a kreativitásra. Persze némi elkapott pillanatokkal, szokatlanabb nőzőpont választásával (fej fölül, padlószintből, a kiállított tárgyak mögül) tehetjük érdekessebbé. Próbáljuk meg a kiállítási tárgyakat bevonni az eseménykép kompozíciójába. Ilyen alkalmakkor (a megrendelők részére) rögzíteni kell a szereplőket és a közönséget, függetlenül attól, mennyire lehet megoldani kreatívan.

kultura HI1kultura HI2kultura HI3

kultura HI4kultura HI5kultura HI6

Természetesen, nem maradhat el néhány tárgy lefotózása (most ezeket Szádvári Feri oldotta meg). Itt jó, ha ezeket az esemény előtt, vagy másnap viszzamenve, Gyulától tanult módszerekkel természetes fénnyel (állvány, derítők, zsebtükrök segítségével) akár profi módon oldunk meg.

A harmadik rendezvény egy hivatalos részből és egy ünnepi műsorból, a Misztrál együttes megzenésített verseinek koncertjéből állt. A hivatalos résznél használhatunk villanót, ha másként nehéz megoldani. Dolgunk itt is, hogy a megrendelő részére rögzítsük az eseményt. Beszédeknél várjuk meg, amíg a szereplő felnéz a papírjaiból, esetleg kézmozdulatokat tesz. Sajnos van, hogy egy-egy díjátadást a rendezők a színpad sarkában "mutyiznak". Ilyenkor sok lehetőségünk nincs. (Ha nagyon fontos a kép, a szünetben v. az esemény után felkérjük a díjazottat egy fotóra.)

kultura HI10kultura HI9kultura HI8kultura HI7

Az ünnepi műsort ismét csak a meglévő fényekkel kell megoldani. Az ilyen előadások igen kevés mozgással történnek (nem egy rockkoncert.)  Próbáljuk meg elkapni azt a néhány kicsit eltérőbb jelenetmorzsát, melyek alkalmat adnak a fényképezésre. És itt is készítsünk egy-egy totált is.

kultura HI11kultura HI12kultura HI13

kultura HI14kultura HI15kultura HI16kultura HI17

És nem maradhat el a képek leválogatása, feldolgozása, az adott méreten való utóélesítése sem. Remélem segítségetekre lehettem a leendő eseményfotózásokkor.

Szádári Ferenc képei:

kultura SZF16kultura SZF17kultura SZF18kultura SZF19kultura SZF20kultura SZF21kultura SZF22kultura SZF23kultura SZF24kultura SZF25kultura SZF26

kultura SZF1kultura SZF2kultura SZF3kultura SZF4kultura SZF5kultura SZF6kultura SZF7kultura SZF8kultura SZF9kultura SZF10kultura SZF11kultura SZF12kultura SZF13kultura SZF14kultura SZF15

Müller László néhány fotója:

hetvenkedo ML1hetvenkedo ML2hetvenkedo ML3hetvenkedo ML4hetvenkedo ML5hetvenkedo ML6