Eseményfotózás – Disznóvágás a Faluház udvarán

Imre Levente FaluhazDiszno 3Január 26., szombat. Csípős  volt a reggel, ahogy az egy igazi disznóvágáshoz illik. Kell a hideg, a hús és persze a pálinka miatt is.
Hét körül már négyen voltunk fotósok, Schäfer András, Nagy Jani, Vass Zoli és jómagam. Nem sokkal később Imre Levente is csatlakozott. Ekkor már érkeztek a félsertések, amiket szakavatott kezek daraboltak aszerint, hogy éppen milyen ételek készülnek belőlük. (Képek1)


Szívesen vettük volna, ha találunk finom forralt bort, de úgy látszik ehhez még korán volt. Még be sem gyújtották, illetve üzemelték a tűzhelyeket, így erre várni kellett. Addig is igyekeztünk megörökíteni minden érdekesebb (és néha a nem igazán érdekes) pillanatot is.


A korai éhes vendégek zsíros kenyérrel csillapíthatták éhségüket, hozzá nagyon finom gyümölcsteát is fogyaszthattak.
Úgy nyolc körül megérkezett a disznóvágás főszereplője, a már mozdulatlan, szőrétől megfosztott, de még egészben lévő disznó.  A gyerekek őszinte csodálattal  figyelték a számukra ismeretlen, különleges műveleteket (pörzsölés, vakarás, mosás és szétbontás). Álltak órákon át, csak remélni tudom, nyugodtan alszanak, mert bizony volt egy-két horrorisztikus látvány is.

Imre Levente FaluhazDiszno 1Imre Levente FaluhazDiszno 2LörinczZsóka AlaposTisztitásLörinczZsóka AzÉrdeklödésTöretlenLörinczZsóka VérfürdöImre Levente FaluhazDiszno 6Imre Levente FaluhazDiszno 5

Lassan beindultak a sütés-főzés előkészületei, hagyma aprítás a körmös csülök pörkölthöz, a kolbászhúsnak fűszerezése, sültekhez húsok szeletelése, orjaleveshez tűzgyújtás, hájas tészta és egyéb sütemények nyújtása és adagolása.

Imre Levente FaluhazDiszno 4LörinczZsóka NyersanyagLörinczZsóka EgyIfjúÉrdeklödöLörinczZsóka HorrorNagy Jani 5Nagy Jani 2LörinczZsóka HájasTésztaTöltésLörinczZsóka KáposztaTöltögetök

Az első finomság a sültkolbász volt, ami reggelire éppen megfelelt Zolinak, nekem és tripla adag Levusnak is.
Egyre többen érkeztek, egyre több féle étel várta készen a disznótoros finomságokra éhes vendégeket. A hangulat is emelkedett nem csak az elfogyasztott forralt bor, pálinka stb. miatt, de a sokaságban jókedvűen felfedezett ismerősök, barátok társasága is hozzájárult ehhez.

horvath Imre tor2Imre Levente FaluhazDiszno 7horvath Imre tor3LörinczZsóka KolbászKeverésLörinczZsóka KolbászTöltéshorvath Imre tor4

Délutánra már a Faluház belső terei is megteltek. Itt lépett fel egy fiatalokból álló fúvószenekar, a kellemes muzsika táncra csábított néhány lelkes vendéget.

Nagy Jani 1horvath Imre tor1Nagy Jani 3Nagy Jani 4

Fontos részlet, hogy az egészségügyi ügyeletet az Érdi Mentőszolgálat munkatársa látta el. Volt dolga, bár komoly sérülések nem történtek.
Megvártuk a töltött káposztát, jóllakottan indultunk haza, nem csak az ízekkel, de a szagokkal is alaposan feltöltve. Már esteledett.