Kupiba mentünk

imre levente safranyokHetek óta terveztük Imrével, hogy életünkben először Kupiba megyünk. Ezt meghirdettük a fórumon is, végül Kata és Elekes István gondolta úgy, hogy csatlakozik ehhez az elhatározásunkhoz.

Álmodoztunk egy kecses, törékeny alkatú ritka szépségről. Reméltük, hogy megpillantjuk az erdőben, a tavaszi simogató napsugárban, ahogy legszebb halvány lila ruhájában ott áll és kivillan szépséges bibéje.

Álmunk valósággá vált a Kupi-erdőben. Megpillantottuk a halvány sáfrányt.

Kup község közelében található a Kupi-erdő, nevezetessége, hogy itt nyílik a halvány sáfrány (Crocus vittatus), amire az 1950-es években figyelt fel Tallós Pál erdőmérnök. A pápai piacon árusították virágszedő asszonyok. Eleinte kárpáti sáfránynak gondolták, de idővel a genetikai vizsgálatok kiderítették, hogy ez egy önálló faj. Felfedező utunk célja ennek a ritka virágnak az élőhelyét megtalálni és legjobb tudásunknak megfelelően szép képeket készíteni.

Nagyon ritka, 2011-ben összesen 20 tövet számoltak össze. Nem túl jó eséllyel indultunk, hiszen több hektáros erdőben kellett megtalálni ezt a virágot, és ahogy várható volt nem vártak villogó neon feliratok, hogy "itt a virág, ide gyere."

A tanösvényen kezdtük a túránkat. Virágzott az aljnövényzet. Ligeti csillagvirágok (Scilla vindobonensis), hóvirágok voltak. Bár Imre úgy gondolta, hogy ez már másik faj, amit lóvirágnak kellene hívni, hiszen arasznyi hosszúságúak és a virág inkább egy szélkerékhez hasonlít, olyan hatalmas. Szép nagy zöld levelekkel volt tele az erdő aljnövényzete, Imre már a gyöngyvirág sarjadó leveleinek nézte. Hittünk neki, hiszen tanult szakmája ez.

A négy kilométeres tanösvényen haladva szemünkkel fürkésztük az erdőt, de csak sejtettük, hogy mit keresünk, egyáltalán nem volt biztos, hogy meglátjuk a halvány sáfrányt.

Végül, amikor egy patak mellé értünk, ahol már nagyon sűrűn voltak a hóvirágok és a csillagvirágok, úgy döntöttünk, hogy megállunk fotózni. Lehasaltunk a földre és ekkor erőteljes fokhagyma szag csapta meg az orrunkat. Azok a szép zöld sarjak nem a gyöngyvirág levelei, hanem medvehagyma. Mindig is mondják, hogy vigyázni kell, mert a két növény ilyen fázisban összetéveszthető, de az árulkodó fokhagyma szag egyértelművé teszi, hogy nem a mérgező gyöngyvirág leveleitől zöldellik a talaj.

 Ligeti csillagvirág (Imre Levente) Ligeti csillagvirág (Elekes István) horvath imre kup4

Ez kinek jó, kinek rossz élménnyel párosult. Nekem a jó élmény jutott, így szépen elkezdtem legelészni, amíg a többiek hasaltak és a csillagvirágot fotózták. Hacsak nem jött arra egy pillangó, mert ekkor Elekes István tinédzsereket megszégyenítő lelkesedéssel és fürgeséggel kezdte hajkurászni a pillangókat. Végül én is beálltam a sorba és kattogott a fényképezőgépem.

Pillangó (Elekes István)  Pillangó (Elekes István)

Dolgunk végzetével értünk vissza az autóhoz, ahol benyakaltam jó fél liter szénsavas ásványvizet, hogy kicsit leöblítsem a medvehagyma fokhagymás illatát. Elhatároztuk, hogy az erdőt elhagyva még megállunk egy táblánál, amit befelé menet láttunk, amire az volt írva, hogy „A halvány sáfrány élőhelye”.

Dolgozott az ásványvíz és egy diszkrét böffentéssel fokhagyma szaggal árasztottam el az utasteret, amit Imre egyből megérzett és kérdően nézett rám, hogy belőlem árad-e ez a szag. Nem tagadhattam, de ez Imrét annyira összezavarta, hogy rossz helyen állt meg. De ennél nagyobb hibát soha ne csináljon. Megtaláltuk, amit kerestünk. Közvetlen mellettünk volt a halvány sáfrány telephelye.

Mint oly sokszor, megint a szerencse segített. Hiszen ismerve az előző év egyedszámlálási eredményét azt a helyet találtuk meg, ahol „tömegesen” volt a virág. Pár száz négyzetméteren 20-30 tő volt.

Beszámolót írok, de nem tudok beszámolni, hogy milyen a halvány sáfrány. Ez a virág egyszerűen gyönyörű. Fotózása egy élmény, mert egy életlen kép is egy festmény. Nem is nagyon törekedtem arra, hogy szép éles képeket készítsek. Nekem ez a virág így az életlenségével hozta ki csodás küllemét.

Halvány sáfrány (Imre Levente)   Halvány sáfrány (Elekes István)  horvath kata halvnyan

Mindnyájan tudtuk, hogy ez egy igen ritka virág. A területen úgy lépkedtünk, mintha hímes tojásokkal lenne tele. Hatalmas élmény volt és kirándulásunk csúcsa.

Itt véget érhetne a beszámolóm, hiszen célhoz értünk.

De ha már ilyen messze eljöttünk és még a nap magasan volt, továbbmentünk a Hubertlaki-tóhoz, amihez Imre kinézett egy olyan útvonalat, amin autóval is meg lehet közelíteni a helyszínt. Gyakorlatilag a tó mellett parkoltunk le. Visszagondolva, hogy én egy héttel korábban 10 km-t gyalogoltam, elég nagy lúzer vagyok.

Hubertlaki-tó (Elekes István)horvath imre kup6

Itt elkészítettük a kötelező feladatot (fényképek a tóról), majd továbbsétáltunk a tőzikés területre. Imre komoly technikai problémákkal küzdött a sáfrányfotózás végén. Kiderült, hogy az objektív és a nedves erdei talaj nem barátok. Bár az expozíciók elkészültek, de a gép folyamatosan érintkezési hibára panaszkodott. Egy ideig ezzel kísérletezgetett, de nagyon úgy tűnik, hogy értő kezekbe kell adni az objektívet, ha nem javul meg magától.

Tőzike (Elekes István) Tőzike (Imre Levente) horvath kata ketten 

Ismét hasaltunk, ismét fotózgattunk. Egy idő után elővettem a nagylátószögű objektívem is. Kicsit hiányos, még csütörtökön a Pilisben, amikor összepakoltam, észrevettem, hogy elhagytam a lencsevédőt. Sokat keresgéltem, de akkor feladtam. Esélytelen voltam, hogy megtaláljam a sűrű avarban. Ekkor ért a meglepetés. Egy fa tövében ott virított egy Sigma lencsevédő. A nagylátószögű objektívem lencsevédője. Nem is a Pilisben hagytam el, hanem közel egy hete, amikor a területen jártam. Egy újabb szerencse.

Szerencsékkel tűzdelt szuper fotós túránk volt. Mindnyájan nagyon elégedetten ültünk be az autóba és indultunk haza. Már csak azon kellett izgulni, hogy a hosszú erdei út végén nyitva van-e a sorompó...

További képek a kirándulásról: 

Halvány sáfrány (Imre Levente)  Halvány sáfrány (Imre Levente)  Halvány sáfrány (Elekes István)  Tőzike (Elekes István)  horvath kata izomkolosszus

horvath imre kup5 horvath imre kup10 horvath imre kup7 horvath imre kup8

horvath imre kup9  horvath imre kup2

A csapat (Elekes István)  horvath imre kup3 horvath imre kup1