Kihajtás

kihajtas HK 04Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra.
Fölösleges dolog sütnie oly nagyon,
A juhásznak úgyis nagy melege vagyon.

Nagy melegünk volt nekünk is, nemcsak a juhászoknak, de az indulástól kezdem beszámolómat.

Erzsi, Imre és jómagam elindultunk Biáról összeszedni Levust, majd az ő kolléganőjét, Ágit Budán. Onnan, Levus szerint másfél óra autóút Hortobágyra. Apu tartani is akarta ezt (mindenáron), de kiderült, hogy két és fél óra lesz, mert rossz volt az alap kalkuláció. Fél 12 körül végül is megérkeztünk. Megnéztük a vásárt, készült egy-két kép, de az erős napsütés miatt nemigen volt alkalmas az idő a portrézásra. Így jobb híján megebédeltünk több-kevesebb sikerrel. (A bio-halászlé nem aratott nagy sikert.)

kihajtas HK 01kihajtas HK 02kihajtas HK 03

Átmentünk a híres 9 lyukú hídon, ahonnan látszódott egy marhacsorda. Oda is mentünk fotózgatni, persze egy deka árnyék nem volt, úgyhogy mindegyikünk bőrén eltolódott a fehéregyensúly a vörös tartományba. Itt csatlakozott hozzánk Kristóf Pista, aki Debrecenből jött a kihajtásra (immár sokadszor). Ekkor már az emberek is gyülekeztek a híd körül, és Levus szomjúságának köszönhetjük, hogy nem maradtunk le a rackanyáj kínálta fotóslehetőségekről.

Kihajtas IL 03Kihajtas IL 06kihajtas KI 01

A kihajtás leglátványosabb része, amikor a hídon hajtják át az állatokat, kb. 5-10 perc alatt lezajlott. Kis helyen, tűző napon, ellenfényben, sok tolongó ember között fotózni nem egyszerű, de hát ezért mentünk.

Kihajtas IL 02Kihajtas IL 04kihajtas KI 02Kihajtas IL 07

Következett a kultúrprogram, amin a felvonultatott állatok és gondozóik mellett gyermektáncosokat is nézhetett a nagyérdemű. Letáncoltak két számot, majd a 'pusztaötös' fergeteges vágtája kínált exponálni való. Eztán visszatereltek minden állatot, a hídon át, ami már jó fényekben, de kevésbé attraktívan nyújtott újra fotózni valót.

kihajtas HI 01kihajtas HI 02