Panorámakép készítése

Kirándulásaink során sokszor keveredünk olyan helyre, ahol egy csodálatos panoráma tárul elénk és ezt szeretnénk megmutatni később barátainknak, családtagjainknak. De ezt a látvány nagyon nehéz visszaadni egyetlen képkockával. Mert ha nagylátószögű objektívvel készítjük el a képet, akkor túl sok lesz az ég, túl sok lesz a föld, viszont ami tényleg látványos, az csak egy apró pont lesz a képen. 

Nincs mese, több képet kell készíteni és ezeket később összefűzni, hogy az általunk látott panorámát bemutassuk. De ahhoz, hogy jó minőségű panorámaképet készítsünk, szükséges néhány fontos technikai dolgot tudnunk. 

Egy panorámakép akkor szép, ha szinte mindent élesen látunk rajta. Ehhez viszont szükséges szűk rekesszel fotózni.

Itt máris belefutunk az első problémába. Hiába fotózunk verőfényes napsütésben, a szűk rekesz miatt, viszonylag hosszú záridővel kell fotózni. Ha mindezt egy teleobjektívvel tesszük meg, akkor már félő, hogy bemozdul a kép. Persze lehet játszadozni az ISO érték növelésével, de ez már ronthatja a kép minőségét. 

Nézzük mire van szükség általánosságban a panorámakép készítéshez: 

 • Szükségünk van egy stabil állványra.
 • Szükséges, hogy az állványon egy stabil fej legyen. 
 • Hasznos, ha a fej és/vagy az állvány rendelkezik vízszintezővel. 
 • Távkioldó (ha van).
 • Objektív állása az 50mm-es vagy nagyobb legyen, mert ilyen állásban nincs torzítása az objektívnek. 
 • Ha olyan optikát használunk, amihez tartozik állványgyűrű, azt az állványgyűrűnél rögzítsük az állványfejre, mert ez garantálja, hogy kiegyensúlyozott lesz a felszerelésünk. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mit kell érteni a stabil állványon és a stabil állványfejen. Erre már régen kitaláltak egy ökölszabályt, ami úgy hangzik, hogy ha a fényképezőgép az objektívvel együtt X kg, akkor az állvány terhelhetősége 2X kg legyen, az állványfej terhelhetősége pedig 3X kg. Ha megfelelünk ennek az ökölszabálynak, akkor már bízhatunk benne, hogy tükörreflexes gépünk exponálásnál nem remeg be, amikor felcsapja a tükröt a gép. 

De jobb, ha erről előzetesen meggyőződünk, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha otthon a számítógép képernyője előtt szembesülünk azzal, hogy a kép életlen, mert beremegett a gép. A helyszínen ezt az életlenséget nem látjuk az LCD képernyőn. 

Erre is van megoldás, a legtöbb tükörreflexes gépben van olyan funkció, hogy előzetesen felcsapja a tükröt és utána exponál. Időzítő használata esetén a gép felcsapja a tükröt, majd ha lejárt az időzítés akkor exponál. Távkioldó használata esetén az első gombnyomásra csapja fel a gép a tükröt és a következő gombnyomásnál fog exponálni. Azt, hogy miként kell beállítani az előzetes tükörfelcsapást azt a fényképezőgép használati útmutatójában lehet megtalálni. 

Most, hogy már tudjuk, hogy milyen technikai háttér kell, milyen problémákkal kell számolni, nekiállhatunk képeket készíteni. 

 • Vízszintezzük ki az állványt.
 • Ellenőrizzük, hogy amikor körbeforgatjuk a gépet az állványon, akkor az vízszintesen mozog.
 • Állítsuk a gépet ISO100-ra
 • Válasszunk ki egy viszonylag szűk rekeszt (F11-16)
 • Zoom objektív esetén állítsuk be a képkivágást és állítsuk be az élességet egy távoli pontra. 
 • Az autofókuszt ki kell kapcsolni. 
 • Ha van képstabilizátor, akkor azt is ki kell kapcsolni. 
 • Válasszuk a mátrix fénymérést (kézikönyv) és Canon gépek esetén "AV", Nikon gépek esetén "A" üzemmódban nézzük meg, hogy milyen záridőket javasol a fényképezőgép. Válasszunk egy középértéket és állítsuk át a fényképezőgépet manuális állásba és záridőnek legyen beállítva a korábban kiválasztott középérték, illetve ügyeljünk arra, hogy a rekesz is a megfelelő állásban van. 
 • Most már készülhetnek a képek. A gépet egyik irányból a másikba forgatva kell a képeket készíteni, úgy, hogy a két kép között legyen kb. 1/4-rész átfedés. 
 Panorama1  Panorama2  Panorama3  Panorama4
Ez lenne a klasszikus panorámakép készítésének a menete. De természetesen lehet függőleges irányba is panorámát készíteni, illetve lehet ennek a kombinációja is. Így készült el Budapestről egy nagyon részletes panorámakép (http://www.70-billion-pixels-budapest.com/).

Mostanra már csak egy feladat van hátra, az elkészített képeket össze kell illeszteni valamilyen programmal. Erre többféle ingyenes és fizetős program van. 
Itt a Photoshop által adott egyik lehetőséget mutatom meg. 
Panorama6
A képeket meg kell nyitni a Photoshopban, majd ki kell választani a File/Automate/Photomerge menüt. Az így megnyíló ablakon megnyomom az Add Open Files gombot és hagyatkozok az automata megoldásra, ami 1-2 percen belül elkészíti az egyesített panorámaképet. Amit már csak igény szerint vágni kell. 
Panorama5